Dieta, która pomoże na trądzik różowaty

Jak leczyćTradzik rozowaty

Osoby, które skarżą się na trądzik różowaty, często nie zdają sobie sprawy z tego, jak wiele może być przyczyn jego powstawania. Jedną z nich jest na przykład niewłaściwa dieta. Okazuje się, że to, co zjada się na co dzień, ma bardzo wymierny wpływ właśnie na cerę i w przypadku osób ze skłonnościami do powstawania takich zmian, jak właśnie trądzik różowaty, może je bardzo nasilać. Warto wziąć to pod uwagę w trakcie leczenia się z choroby i przestrzegać prostych zasad. Koniecznie należy również skonsultować tę kwestię ze swoim lekarzem dietetykiem. Większość lekarzy takich pacjentów przeprowadza zawsze szczegółowy wywiad i bardzo dokładnie analizuje dietę.

Co jeść na trądzik różowaty?

Lekarze wskazują na to, aby jadać przede wszystkim produkty, które odkwaszają organizm, a więc:

  • kasze różnego rodzaju, a głównie kaszę jaglaną,
  • warzywa surowe i lekko gotowane, przede wszystkim brokuły z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne,
  • owoce, można również pić sok z cytryny, która wbrew pozorom odkwasza organizm,
  • ryby i owoce morza, najlepiej świeże,
  • naturalne antybiotyki – czosnek, cebulę, kiszonki.

Takie produkty pomagają w tym, aby oczyścić organizm z nadmiaru białka, które jest dla niego dość niebezpieczne. Poza tym, zaleca się również spożywanie błonnika pokarmowego. Można go znaleźć w płatkach owsianych, w pieczywie gruboziarnistym oraz w niektórych owocach. Więcej przeczytasz na stronie Sekrety Zdrowia.

Czego nie należy jadać na trądzik różowaty?

Przede wszystkim jednak, warto unikać niektórych produktów, które bardzo nasilają objawy trądziku różowatego. Jednym z głównych założeń jest unikanie potraw silnie przyprawianych. Ostre jedzenie należy wyeliminować ze swojej diety całkowicie. Poza tym, warto unikać mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Białko zwierzęce działa bowiem silnie zakwaszająco na organizm ludzki i może powodować nasilenie się objawów trądziku różowatego. Wiele osób poleca, aby unikać również więc mleka, w szczególności krowiego i jego przetworów.

Dieta osoby chorującej na trądzik różowaty powinna opierać się na różnorodności. Nie można więc spożywać przez cały czas tych samych produktów. Niekiedy niektóre owoce wywołują reakcję alergiczną, która niestety nasila jedynie objawy choroby. Mogą to powodować również alergie ukryte, o których nie mamy zazwyczaj pojęcia. Istnieje jednak możliwość wykonania odpłatnych badań na takie alergie i sprawdzenia, które produkty nam nie służą. Mogą one w rezultacie powodować wiele chorób autoimmunologicznych.

Zastanawiając się, co jeść na trądzik różowaty, nie można popadać w przesadę. Silne zakwaszenie organizmu grozi nam jedynie wtedy, kiedy jadamy głównie białko i to zwierzęce i unikamy innych produktów. Najlepiej swoją codzienną dietę porównać do piramidy żywieniowej i wynieść z niej właściwe wnioski. Białko nie powinno stanowić większości na talerzu. Lepiej postawić na świeże warzywa i owoce oraz soki samodzielnie wyciskane z tych produktów. Poza wyeliminowaniem trądziku różowatego, można bowiem spodziewać się również innych pozytywnych rezultatów dla zdrowia.

Oczywiście, sama dieta, bez konsultacji z lekarzem i stosowania odpowiednich preparatów medycznych, nie będzie wystarczającym działaniem w kierunku wyeliminowania problemu trądziku. Zawsze warto poszukać dobrego dermatologa i razem z nim zaplanować odpowiednią terapię dla siebie. Być może jego zalecenia co do diety nie będą aż tak drastyczne i wyeliminuje on jedynie przyprawy, kawę oraz alkohol z menu swojego pacjenta.

Warto również oprócz diety zacząć stosować dermokosmetyki, które odżywią skórę (np. kremy z serii Acnerose).

8 odpowiedzi

  1. Ja ze swojej strony i doświadczenia (chorowałam na trądzik różowaty przez rok) polecam również kaszę gryczaną. Jest ona bogata w białko, błonnik oraz aminokwasy – lizynę, tryptofan i melatoninę. Jest ona szczególnie polecana osobom, w których diecie dominują produkty kwasotwórcze – mięso, sery, kawa.

  2. Do naturalnych antybiotyków zalicza się również: oregano, żurawinę, bazylię, imbir, kurkumę, chrzan.

    Jeśli chorujemy na trądzik różowaty, to warto te produkty wprowadzić do swojej diety.

  3. Violetta, polecasz jakieś fajne przepisy na tę kaszę? 🙂

    Choruję na trądzik różowaty już od dłuższego czasu. Łapię się różnych metod leczenia.

    1. Nino, nic specjalnego – gotuję kaszę, potem ją podsmażam z cebulą i czosnkiem, dodaję łagodną paprykę i na sam koniec posypuję pomidorkami i czarnymi oliwkami.

  4. zgadzam się, szczególnie czosnek to prawdziwy wojownik w wielu dolegliwościach 🙂 ja klasycznie lubię sobie położyć plasterki na kanapkę

  5. Kaszę jaglaną uwielbiam ale jakoś nie zauwazyłam po niej poprawy.
    Muszę stopniowo odstawiać też kawę.
    Czosnek dodaje do potraw sporadycznie, jakoś nie przepadam.
    A stosowaliście już te kosmetyki Acnerose?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

33 + = 43