Trądzik różowaty dieta optymalna przy odchudzaniu

Jak leczyćTradzik rozowaty

Osoby cierpiące na trądzik różowaty często przez długie miesiące, a nawet lata nie potrafią poradzić sobie ze swoim problemem skórnym. Często lekarze zalecają kolejne tabletki, maści i inne specyfiki, które niestety przynoszą jedynie ulgę na chwilę, z po jakimś czasie problem powraca. Najczęściej wynika to z braku wyeliminowania przyczyny powstawania trądziku różowatego. Znanych jest ich stosunkowo wiele w obecnej chwili i każda może nasilać negatywne objawy tej choroby.

Jakie są najczęściej określane przez lekarzy przyczyny powstawania trądziku różowatego?

  • Często są to niestety skłonności genetyczne, a więc dziedziczenie.
  • Niekiedy lekarze wskazują na zaburzenia hormonalne w organizmie.
  • Wielokrotnie przyczyną okazuje się być nieprawidłowa dieta, która zakwasza organizm oraz ostre przyprawy stosowane w kuchni.
  • Bywa to również spożycie alkoholu i nałóg tytoniowy.
  • Poza tym, czasami trądzik nasila się przez promieniowanie UV lub problemy z układem krążenia w organizmie.

Na trądzik różowaty najczęściej pomaga więc, w połączeniu z terapią trądzik różowaty, dieta optymalna. Okazuje się więc, że osoby odchudzające się w zdrowy i właściwy sposób, bardzo często pozbywają się również problemu z trądzikiem różowatym. Można więc osiągnąć wiele korzyści, bez większych wyrzeczeń.

Oczywiście, nie ma mowy tutaj o żadnych dietach odchudzających, które popularne są w prasie lub w Internecie. Powinna być to trądzik różowaty dieta optymalna, oparta na wartościowych i zbilansowanych składnikach pokarmowych. Ważne jest, aby jadać regularnie, o stałych porach i posiłki o podobnych porcjach. Poza tym, najlepiej zdecydować się na dietę odkwaszającą organizm. Okazuje się bowiem, że często nadkwasota, wynikająca z całego zakwaszenia organizmu jest przyczyną brzydkich zmian skórnych oraz świądu i pieczenia u osób cierpiących na trądzik różowaty.

Jaka powinna być dieta odkwaszająca?

Przede wszystkim, należy jeść duże ilości warzyw i owoców, pod różną postacią. Mogą być to nawet samodzielnie wyciskane soki, bez dodatki cukru. Poza tym, powinno się ograniczać ilość spożywanego mięsa i białka zwierzęcego. Wszelkiego rodzaju jogurty i serki powinny stanowić znikomy składnik codziennego menu. Białko zwierzęce silne zakwasza bowiem organizm. Lepiej postawić więc na białko roślinne, zawarte na przykład w roślinach strączkowych oraz to zawarte w rybach morskich i owocach morza. Taka dieta zalecana jest również w przypadku osób odchudzających się.

Lekarze wskazują również na konieczność spożywania błonnika pokarmowego naturalnego, zawartego na przykład w płatkach owsianych, kaszach, pieczywie z grubego przemiału, owocach. Warto postawić na naturalne źródło zdrowia w brokułach, czosnku, cebuli i kiszonkach. Są to naturalne antybiotyki, które nie obciążają w ogóle organizmu.
Optymalna i zbilansowana dieta w połączeniu ze zdrowym stylem życia oraz lekami wybranymi przez lekarza dermatologa powinna w bardzo szybki sposób przynieść ulgę i pomóc w pozbyciu się trądziku różowatego. Wiele osób obserwuje znaczne polepszenie się kondycji cery i po jakimś czasie mogą w ogóle zrezygnować z przyjmowania leków na rzecz właśnie samej diety. Najlepiej pozostać jednak przy dermo kosmetykach do cery z trądzikiem różowatym i nie ryzykować ze zwykłymi kosmetykami, które zawierają szereg substancji mocno drażniących.

5 odpowiedzi

  1. Czytałam, że lepiej jest jeść owoce w całości, nie wyciskane. Bo podobno wyciskane, w których jest fruktoza, powodują cukrzycę.

    Jeśli zaś chodzi o trądzik różowaty, ja stosowałam kremy i szczerze mówiąc, bardzo je polecam. 🙂

  2. Słyszałam, że z tym błonnikiem możemy przesadzić, także uważajcie. 🙂

    Ale, tak, to prawda – dietą można dużo zdziałać.

    Moje leczenie obecnie opiera się w głównej mierze na diecie i dermokosmetykach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 87 = 89