Ciąża to specyficzny i wspaniały okres w życiu kobiety. Wiele z nich nie najlepiej znosi ten stan, chociaż niektóre przyznają, że jest to najpiękniejszy czas w ich życiu. Ciąża związana jest niekiedy z pewnymi dolegliwościami, które utrudniają w znaczny sposób codzienne życie. Poza tym, w trakcie ciąży należy również unikać pewnych składników pokarmowych i nie wolno przyjmować większości leków. Jedynie po konsultacji z lekarzem, kiedy uzna on, że zdrowie matki jest ważniejsze w tym przypadku od ryzyka przyjęcia preparatu, można zdecydować się na taki krok.
Trądzik różowaty w ciąży
Wiele kobiet skarży się niestety na nasilające się objawy trądziku różowatego w czasie ciąży. Jest to częste zjawisko, ponieważ hormony w ciele działają w określony sposób. Niestety, większość lekarzy odradza przyjmowanie leków, zarówno doustnych, jak i miejscowych na trądzik różowaty. Najczęściej stosowana jest po prosu odpowiednia trądzik różowaty dieta. Powinna być ona jednak bezpieczna zarówno dla matki, jak i dla dziecka.
Jak powinna wyglądać trądzik różowaty dieta w okresie ciąży?
- Przede wszystkim, należy ograniczyć ilość ostrych potraw i przypraw. Działają one bardzo drażniąco na trądzik różowaty. Wiele kobiet ma ochotę na ostre dania w okresie ciąży, powinny one jednak z nich zrezygnować na jakiś czas.
- Poza tym, bardzo ważne jest odkwaszenie organizmu. Należy więc spożywać spore ilości warzyw pod każdą postacią.
- Lekarze często zalecają ograniczenie spożycia mięsa i białka zwierzęcego. Przyszłe matki mogą jednak zastąpić ten składnik doskonale białkiem roślinnym, zawartym na przykład w roślinach strączkowych. Ważne, aby dieta była zbilansowana i aby białka w niej nie zabrakło.
- Warto jadać również owoce, w szczególności te zawierające spore ilości błonnika.
- Jeżeli tylko kobieta nie ma negatywnej reakcji na takie składniki, powinna spożywać naturalne antybiotyki, zawarte w pokarmach, a więc czosnek, cebulę, kiszonki.
Trądzik różowaty dieta w ciąży nie różni się za bardzo od normalnej diety zalecanej w przypadku trądziku różowatego. Należy jedynie pamiętać o tym, że dieta powinna być zawsze zbilansowana i dostarczać wszystkiego co najlepsze zarówno matce, jak i jej dziecku. Nie można więc zapominać również o morskich rybach i owocach morza. Dzięki nim, można skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego mięsa. Jeżeli już jada się mięso, najlepiej, żeby było to mięso białe lub dziczyzna.
Mleko krowie można zastąpić kozim lub po prostu mlekiem roślinnym – kokosowym, ryżowym, czy też sojowym. Najważniejsze, to stale pozostawać pod kontrolą lekarza dermatologa. Powinien on również zalecić odpowiedni krem do twarzy, który nie zawiera żadnych substancji zapachowych, barwiących, parabenów ani konserwantów. Z powodzeniem mogą stosować go kobiety w ciąży. W aptece można bez problemu kupić takie dobre dermo kosmetyki i stosować je bez obaw (np. kremy z serii Acnerose).
Hej, rezygnacja z mięsa w czasie ciąży powinna być przemyślana – pamiętajmy, że mięso jest produktem, które zawiera żelazo – tak ważny składnik diety przyszłej mamy.
Dlatego też, jeśli decydujemy się na dietę roślinną, pamiętajmy o tym, aby spożywać dużą ilość produktów, w których żelazo występuje.
Lilianno, oczywiście, żelazo jest BARDZO WAŻNE.
Dziwne, że nie wspomniano o tym w tym artykule, bo kobiety w ciąży są szczególnie narażone na niedobory żelaza.
Jeśli chodzi o leczenie trądziku różowatego – ja stosuję kremy. 🙂
Jeśli zamieniamy mleko krowie na mleko roślinne, pamiętajmy o tym, żeby było ono fortyfikowane w
wapń i witaminy.
Sama w czasie ciąży walczyłam z trądzikiem różowatym, będąc na diecie wegańskiej. 🙂 Stosowałam głównie naturalne dermokosmetyki.
Aniu, a jakie dermokosmetyki na trądzik różowaty, jeśli mogę wiedzieć, stosowałaś? 🙂
Głównie Acnerose, bo ma naturalny skład, a ja będąc w ciąży, musiałam uważać na to, jakie kosmetyki stosuję 🙂
Bardzo ciekawy artykuł!!
Z dietą trzeba uważac, najlepiej nie rezygnować pochopnie z niektórych skladkników bez kosnultacji z dietetykiem :))